Oefening baart kunst!

 1ste - 6de lj.: Bingel.be 

Bingel is opgestart als online huiswerkplatform bij de methodes van VanIn, maar ondertussen bestaan er ook betalende differentiatiemodules. De grote kracht van bingel zit hem in het kunnen aanmaken van gedifferentieerde taken voor de verschillende leerdomeinen. Eén maal een taak aangemaakt, blijft deze beschikbaar voor de volgende jaren. Het enige dat je moet doen is de taak opnieuw activeren voor de hele klas of voor enkele leerlingen. Ook wanneer je op je school geen wiskundemethode van VanIn hanteert, vind je zeker oefeningen die aansluiten bij jouw lessen. Download hier een lijst met alle beschikbare oefeningen per leerjaar. Bekijk hier een filmpje hoe je een taak klaarmaakt voor de lln. Persoonlijk ben ik minder fan van de differentiatiemodules, omdat de toetsen nog niet digitaal invulbaar zijn en de foutenanalyses dus niet automatisch aangemaakt worden. Het gebruik van de module brengt nog geen tijdswinst voort voor de leerkracht. Dit verantwoordt de relatief hoge kost per leerling per leerjaar voor het gebruik van de differentiatiemodule niet. De makers van Bingel hebben er wel voor gezorgd dat het multiplatform is. Je kan het dus op eender welk toestel via een browser uitvoeren!

1ste - 6de lj.: Ambrasoft

Ambrasoft is een Nederlands oefenplatform dat in België werd overgenomen door Plantyn. Ambrasoft bestaat uit 2 modules: een reken- en een taalmodule. Wie een methode van Plantyn gebruikt, krijgt de passende module gratis. Je kan de modules ook aanschaffen voor € 1 per leerling. (Je moet wel voor de hele school een abonnement nemen. Je kan dus niet apart per klas intekenen.) De grote kracht van Ambrasoft is dat je het programma kan aanpassen aan jouw noden. Behalve het beschikbaar of onbeschikbaar maken van de onderdelen, kan je ook volgende zaken instellen:

  • Je kan je lln. voor een onderdeel eerst een begintoets laten maken. Het programma berekent daarop jouw niveau en zet de passende oefening voor je klaar.
  • Je kan een minimumscore instellen om te mogen overgaan naar een volgende oefening.
  • Je kan de voorgaande oefeningen beschikbaar of onbeschikbaar maken, zodat de leerlingen verplicht worden om die oefening passend aan hun niveau te maken.

Op pagina 5 van deze handleiding vind je terug hoe je de instellingen kan aanpassen. Wanneer je de taalmodule op school wil gebruiken, is het belangrijk om eerst de passende woordpakketten te importeren in het systeem. Dat doe je door in te loggen als leraar in ambrasoft. Klik vervolgens op het tabblad 'Beheer' en 'Importeren'. Plaats de woorden in de 2de lijn. Zo behoud je de standaard spellingswoorden nog in de 1ste lijn. Hier vind je de beschikbare woordpakketten. Dit kan niet voor elke methode, maar je kan in de leraarskamer van ambrasoft de woordpakketten ook redelijk snel zelf aanmaken.

1ste - 6de lj.: Kweetet.be

Dit oefenplatform werd ontworpen door DieKeure en valt onmiddellijk op door zijn 'gaming'-achtig uiterlijk. In kweetet kunnen de leerlingen zelf oefeningen kiezen bij de verschillende methodes. Ze kunnen een door de leerkracht klaargezet takenpakket maken of verder werken aan het oplossen van hun missie. (Die laatste is niet altijd even eenvoudig!) Kweetet kost € 0,5 per leerling en kan besteld worden per klas. Jammer genoeg werkt kweetet met een aparte plugin, die je moet installeren en hierdoor werkt het ook niet in elke browser. Op een tablet kan je via deze link: 'https://www.kweetet.be/trainer' inloggen. Je kan hier enkel de taken afwerken of zelf oefeningen maken. Voor de missie heb je de plugin nodig en die kan niet op een tablet geïnstalleerd worden. Wanneer je inlogt als leraar in Kweetet, vind je een overzicht van alle oefeningen. Net zoals bij bingel hoef je niet over een methode van DieKeure zelf te beschikken om gepaste oefeningen voor je klas te vinden.

1ste - 4de lj.: Woordkasteel en sommenplaneet

Woordkasteel en sommenplaneet zijn gratis programma's (freeware), die op een lokale pc of op de server van de school kunnen geïnstalleerd worden. Kinderen kunnen zelf een oefening kiezen, maar kunnen ook een door de leerkracht klaargezette werklijst afmaken. In de leraarskamer van deze programma's kan je gedifferentieerde werklijsten (=oefenpakketten) opmaken. De aangemaakte oefenpakketten blijven beschikbaar en kan je telkens opnieuw klaarzetten voor andere leerlingen. Download hier een stappenplan hoe je de oefenpakketten kan aanmaken en klaarzetten.