Een andere 21ste eeuwse vaardigheid: ideeën delen en samenwerken

In deze les werken kinderen online samen aan een virtueel prikbord of mindmap.

- 3de lj.: Listhings: Met de onlinetoepassing 'Listhings' kan je virtuele prikborden creëren en delen. Je kan een plakbriefje met tekst, een afbeelding of foto of een afvinklijstje toevoegen. Enkele tips om met Listhings aan de slag te gaan:
* Wat ga je meenemen op bosklassen? Maak een afvinklijstje per categorie.
* Laat de kinderen brainstormen over het volgende wo-thema.
* Laat ze noteren wat ze allemaal die speeltijd zagen gebeuren op de speelplaats. Daarna kan je de briefjes ordenen in 'oké' of 'niet oké', zonder dat de leerlingen weten van wie welk briefje komt.
Laat de kinderen in de klas inloggen met hetzelfde e-mailadres en wachtwoord. Klik hier om naar de website van Listhings te gaan. Klik hier om het stappenplan te downloaden.

- 4de lj.: Padlet: Met Padlet bouw je virutuele prikborden.

De mogelijkheden zijn enorm. Bovendien werkt Padlet heel intuïtief en zijn de menu's in het Nederlands.
Als leerkracht maak je best op voorhand een gmail-adres aan, waarmee je de kinderen in de klas kan laten inloggen.

Klik hier om naar de onlineapplicatie te gaan.
Klik hier om het stappenplan te downloaden.

- 5de lj.: Lino: Met deze online applicatie of app voor ipad maak je een virtueel prikbord aan dat je kan delen. Als leerkracht maak je best op voorhand een account aan, daarna kan je alle leerlingen met deze account laten inloggen. Je kan plakbriefjes, afbeeldingen, bestanden,… toevoegen. Laat de kinderen bv. een prikbord maken over een historische figuur, een beroemd gebouw, een beroep,... Spreek af dat rode briefjes van jou komen en dat leerlingen enkel zaken van zichzelf mogen verwijderen. Vinden ze iets fout bij hun klasgenootje, laat hen dan een doorzichtig plakbriefje bij het foute gegeven maken.

Klik hier om naar het onlineprogramma te gaan.
Download hier  het stappenplan voor de app.
Download  hier het stappenplan voor het onlineprogramma op de pc.

- 6de lj.: Coggle: Met de onlinetoepassing 'Coggle' kunnen de leerlingen samenwerken aan een mindmap. Je kan hiervoor gewoon inloggen met hetzelfde gmailadres of je kan een mindmap aanmaken en hiervoor personen uitnodigen om deze te bekijken of om mee te bewerken.

Klik hier om naar de website van Coggle te gaan.
Download hier het stappenplan.