Mindmapping

Popplet

Popplet is een heel eenvoudige mindmapper (interessant voor de 2de graad). Popplet kan je gebruiken zowel via een webbrowser (volledig gratis! Inloggen met een mailadres is vereist. Je kan wel de hele klas met hetzelfde mailadres tegelijk laten inloggen.) of via een app voor ipad (lite-versie en betalende versie). In de vakjes (popples), kan je kiezen om tekst of een foto toe te voegen, maar je kan ook een tekeningetje maken. Het leuke aan popplet is dat je dit allemaal tegelijk in één vakje kan doen. Dus je kan een foto nemen en erover iets tekenen en er een stukje tekst bij typen. De app voor ipad is er in 2 versies:
– de lite-versie: Je kan slechts aan één popplet tegelijk werken.
– de full-versie: prijs € 4,99 In deze versie kan je een titel aan je popplet geven en kan je zoveel popplets bewaren op het toestel om aan verder te werken, als je wil. Download hier een stappenplan voor de app + stelopdracht.

Freemind

Dit gratis programma is ondertussen een klassieker onder de mindmapsoftware. De voordelen: gratis, Nederlandstalig, heel uitgebreid, je kan exporteren naar zowat elke indeling, wegen niet op tegen de nadelen: je moet het programma installeren op je pc en het heeft java nodig. Op de website van Mundo vind je een goed instructiefilmpje om hiermee aan de slag te gaan. Klik op 'Ict-handleidingen' - 'een mindmap maken met Freemind' - bolletje 5 of 6. Klik op de play-knop om af te spelen! Download hier het programma.  

 

eMindMaps

Waardig alternatief voor Freemind. Dit gratis programma moet je ook eerst installeren. De interface is Engelstalig. Download hier een handig stappenplan voor de kinderen. Download hier het programma.

Overhoor jezelf!

Wrts

Wrts is er in een onlineversie, maar ook als gratis app voor ipad en androïd. Voor het werken met wrts heb je vanaf 2016 een werkend emailadres nodig. (Na de registratie, ontvang je een mail met een link om te bevestigen.) Werkt je school met google for educations, dan kan je ict-co op een makkelijke manier mailadressen voor al je leerlingen aanmaken. De school kan deze mailadressen zelf beheren.
Download hier het stappenplan. 
 
 

Quizlet

In tegenstelling tot wrts, kan je met quizlet oefenen zonder je eerst te moeten inloggen. Als juf of meester moet je je dan even registreren en de lijsten invoeren. Via de zoekfunctie kan je wel lijsten opzoeken die andere leerkrachten al maakten en deze overnemen. Hier vind je bv. alle unité's van En Action voor het 5de lj. Je kan de woordenlijsten op verschillende manieren oefenen.
 
uitlegfrans

Flashcards:

Je kan kiezen of je de Nederlandse of de Franse flitskaarten laat voorlezen. Vertaal ze mondeling en controleer of je antwoord juist is (Click to flip).
Learn: Vertaal de woorden/zinnen.
Speller: Woorden worden voorgelezen, typ ze correct.
Test: Test jouw kennis over dit hoofdstuk.
Scatter: Sleep de vertaling over elkaar tot wanneer alle bordjes verdwenen zijn.
Space Race: Een uitdager! Nederlandse woorden/zinnen vliegen over je scherm. Typ de vertaling voordat ze van het scherm verdwijnen.
 

Maak een quiz!

Quizfaber

Met dit gratis programma maak je snel een quiz, die je in html-formaat kan opslaan in je map op de server, maar eventueel ook in google drive of dropbox. Als je de link dan deelt, kunnen de lln. de quiz thuis ook maken! Als syntheseles is het leuk om je klas eens in groepjes te verdelen en elk groepje over een bepaald hoofdstuk vraagjes te laten opstellen. Geef zeker wat uitleg bij de verschillende soorten vragen die ze kunnen opstellen of hoe ze hun vraag beter kunnen maken. Download hier het programma. Download hier het stappenplan. 

 

Google formulieren

Het voordeel van te werken met google formulieren is dat alles online gebeurt. Je kan ook makkelijk tegelijk met één gmailadres werken, zodat je alle quizen netjes bij elkaar hebt!
Hier vind je een stappenplan om je allereerste quiz op te stellen: ‘Een invulformulier opstellen‘.
Wanneer de kinderen de quiz hebben afgewerkt, kan je ook makkelijk een overzicht opvragen. Klik hiervoor in je formulier op het tabblad 'Reacties'. Klik rechts bovenaan op het groene icoontje om een excel te downloaden met alle scores en antwoorden.
 

Maak een kruiswoordraadsel!

Puzzlemaker

Onlineprogramma waarmee je de lln. zelf een kruiswoordraadsel, woordzoeker,... kan laten maken als herhalingsles. Laat de lln. goed nadenken over een juiste omschrijving en de juiste spellingswijze van het te zoeken woord. Klaar? Druk af en laat ze het kruiswoordraadsel van een ander groepje invullen. Op de website van Mundo vind je een goed instructiefilmpje om hiermee aan de slag te gaan. Klik op 'Ict-handleidingen' - 'kruiswoordraadsels maken' - één van de bolletjes. Klik op de play-knop om af te spelen!
Hier vind je Instant Online Crossword.
Hier vind je puzzelmaker.